Dakgoten

Een dakgoot is een halfronde buis die bevestigd is aan het dak. Dit is bedoeld voor het opvangen van regen- en smeltwater. Dit wordt afgevoerd met een buis naar een andere plek zoals het riool of een regenton. Wanneer u geen dakgoot heeft valt al het water wat op het dak ligt direct op de grond wat kan zorgen voor veel wateroverlast. Bij een plat dak is er geen dakgoot, maar een buis direct onder het dak bevestigd zodat het afgevoerd wordt.

Materialen dakgoten

Dakgoten zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn unieke eigenschappen. Voor elke woning zijn er weer verschillende materialen de beste optie, raadpleeg hiervoor altijd een specialist voor dat u zelf een dakgoot aanschaft.

  • Zinken dakgoot: de meest voorkomende soort dakgoot materiaal, gaat lang mee en heeft een goede prijs kwaliteit verhouding.
  • Kunststof dakgoot: is goed bestemd tegen alle weertypen, heeft een zeer lange levensduur en is relatief goedkoop.
  • RVS dakgoot: is roestvrij staal, heeft een lange levensduur en geeft een luxe uitstraling.
  • Koperen dakgoot: goede prijs kwaliteit verhouding, weinig onderhoud nodig en geeft een chique uitstraling aan uw woning.
  • Polyester dakgoot: makkelijk in onderhoud, is beschermd tegen vorst en UV-straling en is beschikbaar in verschillende kleuren.
  • PVC dakgoot: lage kosten, lange levensduur en is bestendig tegen UV-straling.
  • Aluminium dakgoot: beschikbaar in heel veel kleuren en modellen, heeft een licht gewicht en is relatief goedkoop.
  • Plastic dakgoot: lange levensduur, sterk materiaal in verhouding tot de prijs. Bestand tegen alle weertypen.

Dakgoot reinigen

Het kan zijn dat na een bepaalde periode zoals de herfst, wanneer er veel bladeren vallen, uw dakgoot vervuild raakt met bladeren en water wat ervoor kan zorgen dat uw dakgoot niet goed meer afvoert en dus verstopt raakt. Dit kan tot gevolg hebben dat uw grond of gevel nat wordt. Wanneer de dakgoot zwaar is door dat er troep in ligt kan het zijn dat de dakgoot breekt of scheurt. Dit kunt u voorkomen door eens in de zoveel tijd de dakgoot schoon te maken. Wanneer uw dakgoot al stuk is, kunt u dit zelf oplossen door stukken materiaal vast te lijmen op een scheur. Heeft u geen idee wat u moet doen met een gebroken dakgoot? Voordat u nadenkt over een nieuwe dakgoot, neem contact op met een Joslaan Alkmaar.